Włoska kuchnia zachwyca niepowtarzalnymi smakami, do których z przyjemnością się wraca. Wśród licznych przepisów uwagę zwracają desery. Niektóre z nich stanowią źródło inspiracji do tworzenia ciekawych smaków lodów lub czekoladek. Tiramisu czy zabajone to nie tylko deser, lecz właśnie smak, który pojawia się również w innych słodkościach. Przedstawiamy kilka tradycyjnych włoskich przysmaków i zachęcamy do przygotowania ich w domu.
Czym wyróżniają się włoskie desery?
Włochy zachwycają bajeczną architekturą i niepowtarzalnymi krajobrazami, ale w szczególny sposób przyciągają smacznym jedzeniem. Jak ktoś jest na diecie, zdecydowanie nie powinien wybierać się do tego kraju, nie tylko ze względu na pizze i makarony, ale również z powodu wybitnych deserów. W kuchni włoskiej dominuje prostota oraz najwyższa jakość produktów. Słodkości jest naprawdę wiele, a różnią się w zależności od regionu. Desery takie jak tiramisu, panna cotta i zabaglione, nazywane po polsku zabajone, stały się rozpoznawalne w wielu miejscach na świecie. W restauracjach w Polsce zamówisz je bez problemu. Jeszcze lepszym pomysłem jest własnoręczne stworzenie pysznego deseru.
Zanim przejdziemy do szerszego przedstawienia najpopularniejszych włoskich pyszności, jeszcze parę słów o ciastach, które stanowią nieodłączną część włoskiej kultury. Z Sycylii wywodzi się specyficzny rodzaj ciasta z serem o nazwie cassatta siciliana. Składa się z biszkoptowej bazy, sera ricotta, masy marcepanowej i kandyzowanych owoców. W oryginalnej wersji jest pięknie dekorowany właśnie owocami. Bogate w bakalie są za to ciasta takie jak panettone oraz panforte, które tradycyjnie przygotowuje się na święta.
Cannoli siciliani – chrupiące rurki z kremem
Cannoli przypadnie do gustu wielbicielom rurek z kremem i wszystkim, którzy lubią połączenie chrupkości z lekką masą serową. Chrupiące rurki są wypełnione kremowym nadzieniem z serka ricotta, czekolady oraz orzechów pistacjowych. Postępuj zgodnie z naszym przepisem: https://uwielbiam.pl/przepis/cannoli-siciliani, a szybko przeniesiesz się myślami na słoneczną Sycylię. Deser zachwyca delikatnością. Jest idealny na co dzień, na przykład do popołudniowej kawy, ale sprawdza się też podczas wyjątkowych uroczystości.
Tiramisu z likierem Baileys – kawowy smak raju
Tiramisu od razu kojarzy się z Włochami. To najpopularniejszy deser pochodzący z tego kraju. Nic dziwnego, że znalazł wielu odbiorców, ponieważ uwodzi smakiem kawy, likieru Amaretto oraz puszystego kremu wykonanego z żółtek, serka mascarpone oraz cukru. Likier Amaretto można zamienić na inny. My proponujemy Baileys, który kusi kremowym smakiem z nutami wanilii oraz kakao i podkręca wyrazistość deseru. Dobrze nasączone biszkopty to podstawa tiramisu.
Klasyczne zabajone – włoski kogel-mogel
Mogłoby się wydawać, że kogel-mogel to nic niezwykłego. W tradycyjnej polskiej wersji to po prostu żółtka utarte z cukrem, czyli deser błyskawiczny. Dzieci go uwielbiają, dorośli najczęściej sięgają po niego podczas choroby, bo podobno łagodzi ból gardła. Tymczasem przygotowanie włoskiej wersji jest bardziej skomplikowane. Przede wszystkim nie jest to deser dla dzieci, ponieważ zawiera likier. Za to sprawdza się doskonale podczas romantycznych kolacji i imprez. Żółtka ubija się na parze z cukrem oraz dodatkiem słodkiego likieru, np. włoskiego Limoncello. Ważne jest, aby dno miski nie dotykało wody, ponieważ zamiast słodkiej przyjemności, uzyskasz jajecznicę. Zabajone można podawać z lodami lub owocami, co sprawi, że będzie prezentować się atrakcyjniej.
Panna cotta z syropem malinowym – deser lekki jak chmurka
Panna cotta to kolejny prosty deser rodem z Włoch, którego smak trudno pomylić z czymkolwiek innym. Przypomina mleczną galaretkę i nic w tym dziwnego, ponieważ powstaje z mleka, śmietanki oraz żelatyny. Potrzebny jest również cukier i wanilia. Panna cottę najczęściej serwuje się z musem malinowym lub truskawkowym, ale powstało wiele wariacji na jej temat, dlatego możesz skorzystać po prostu z gotowego syropu malinowego. Znakomicie będzie też smakować udekorowana dowolnymi owocami.